Każda pora roku cechuje się odpowiednimi dla temperatur napojami. Podczas gdy zimą wszyscy lubią ogrzewać się pod kocem kakao albo korzennym grzańcem, lato kojarzy się ze słońcem, plażą i chłodnymi napojami — piwem bądź winem. Większość z nas podczas urlopu stawia na wyskokowe trunki, przy czym kobiety najchętniej wybierają właśnie schłodzone wino.
Skąd się bierze różowy kolor wina?
W ostatnich latach nastąpił wzrost popularności w branży smakowych alkoholi — latem możemy znaleźć nawet 10 smaków piwa jednej marki, a półka z winami ugina się pod licznym asortymentem. Jednak podstawowy podział win nie zmienił się od lat: wyróżnia się wino różowe, białe i czerwone. Warto zaznaczyć, że różowy kolor wina nie wynika z mieszanki dwóch pozostałych rodzajów. Wynika on z krótkiego okresu maceracji, który trwa zazwyczaj od 2 do 24 godzin, podczas gdy wino czerwone jest poddawane temu procesowi nawet przez 3-4 tygodnie. To właśnie maceracja odpowiada za zabarwienie trunku barwnikami, przy czym kolorystyka win różowych cechuje się szeroką gamą odcieni — od bladoróżowego po łososiowy i malinowy. Barwa nie świadczy jednak o jakości trunków. Ich delikatny smak i aromat sprawiają, że są idealnym sposobem na orzeźwienie w letnie dni. Można je pić zarówno w formie szprycera, jak i jako dodatek do potraw, deserów i przekąsek. Istotne jest, że wina różowe są najlepsze, kiedy są świeże, a więc najlepsze będą młode wina, nie starsze niż 2 lata. W sklepach można znaleźć ten rodzaj wina pochodzący z wielu państw, m.in. wina chilijskie, mołdawskie, francuskie czy bułgarskie.
Wino to trunek, którego historia sięga czasów starożytnych. Jego zalety cenili nasi przodkowie sprzed 5000 lat p.n.e., a popularność wina nie maleje od tamtego czasu. Dzięki szerokiej gamie rodzajów win każdy znajdzie wariant odpowiadający jego gustom. Koneserzy wytrawnych smaków powinni postawić na czerwone wino, natomiast osobom szukającym orzeźwienia i świeżego aromatu poleca się różowe i białe wina.