Charakterystyka różowych win

Każda pora roku cechuje się odpowiednimi dla temperatur napojami. Podczas gdy zimą wszyscy lubią ogrzewać się pod kocem kakao albo korzennym grzańcem, lato kojarzy się ze słońcem, plażą i chłodnymi napojami — piwem bądź winem. Większość z nas podczas urlopu stawia na wyskokowe trunki, przy czym kobiety najchętniej wybierają właśnie schłodzone wino. 

Skąd się bierze różowy kolor wina? 

wino różoweW ostatnich latach nastąpił wzrost popularności w branży smakowych alkoholi — latem możemy znaleźć nawet 10 smaków piwa jednej marki, a półka z winami ugina się pod licznym asortymentem. Jednak podstawowy podział win nie zmienił się od lat: wyróżnia się wino różowe, białe i czerwone. Warto zaznaczyć, że różowy kolor wina nie wynika z mieszanki dwóch pozostałych rodzajów. Wynika on z krótkiego okresu maceracji, który trwa zazwyczaj od 2 do 24 godzin, podczas gdy wino czerwone jest poddawane temu procesowi nawet przez 3-4 tygodnie. To właśnie maceracja odpowiada za zabarwienie trunku barwnikami, przy czym kolorystyka win różowych cechuje się szeroką gamą odcieni — od bladoróżowego po łososiowy i malinowy. Barwa nie świadczy jednak o jakości trunków. Ich delikatny smak i aromat sprawiają, że są idealnym sposobem na orzeźwienie w letnie dni. Można je pić zarówno w formie szprycera, jak i jako dodatek do potraw, deserów i przekąsek. Istotne jest, że wina różowe są najlepsze, kiedy są świeże, a więc najlepsze będą młode wina, nie starsze niż 2 lata. W sklepach można znaleźć ten rodzaj wina pochodzący z wielu państw, m.in. wina chilijskie, mołdawskie, francuskie czy bułgarskie. 

Wino to trunek, którego historia sięga czasów starożytnych. Jego zalety cenili nasi przodkowie sprzed 5000 lat p.n.e., a popularność wina nie maleje od tamtego czasu. Dzięki szerokiej gamie rodzajów win każdy znajdzie wariant odpowiadający jego gustom. Koneserzy wytrawnych smaków powinni postawić na czerwone wino, natomiast osobom szukającym orzeźwienia i świeżego aromatu poleca się różowe i białe wina. 


Opublikowano

w

przez

Tagi: