NIEDOKRWISTOŚĆ Z NIEDOBORU

Do wytwarzania krwinek czerwonych przez szpik kostny niezbędne jest stałe dostarczanie odpowiedniej ilości żelaza, białek oraz witamin, a zwłaszcza witaminy A, C, B12. Brak tych składników powoduje zaburzenia produkcji krwinek czerwonych i niedokrwistość.

Typową niedokrwistością z niedoboru jest niedokrwistość z braku żelaza. Żelazo jest niezbędne do syntezy hemoglobiny, a poza tym stanowi czynnik pobudzający układ erytroblastyczny. Do niedoboru żelaza dochodzi wskutek braku żelaza w pokarmach, np. po długotrwałej diecie mięsnej bez nabiału i bez zielonych jarzyn. Poza tym przyczyną niedoboru żelaza może być upośledzenie jego wchłaniania z przewodu pokarmowego w nie- dokwaśności żołądka (niedokrwistość hipochloremiczna). W następstwie braku żelaza dochodzi do zmniejszenia liczby krwinek czerwonych, a zwłaszcza do zmniejszenia w nich ilości hemoglobiny. Krwinki czerwone są bardzo małe, blade i nieznacznie wypełnione hemoglobiną.

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0 (from 0 votes)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Artykuły. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*