SKAZY KRWOTOCZNE

Zatrzymanie krwawienia z naczynia krwionośnego zależy od właściwości krwi (krzepliwości krwi i kurczliwości skrzepu) oraz od właściwości naczyń (ich łamliwości i kurczliwości). Krzepliwość krwi zależy od obecności w niej szeregu czynników biorących udział w procesie krzepnięcia (między innymi trombokinazy, protrombiny, jonów Ca i fibrynogenu). W warunkach fizjologicznych proces krzepnięcia trwa 6-8 min. (czas krzepnięcia).

Kurczliwość skrzepu zależy m. in. od płytek krwi i obecności w nich trom- boplastyny i retraktozymu. Kurczliwość skrzepu (retrakcja) umożliwia zaciśnięcie broczącego otworu i ściślejsze przyleganie skrzepu. Kurczliwość naczyń zależy od układu wegetatywnego. Na kurczliwość, a zwłaszcza na łamliwość i przepuszczalność naczyń, mają wpływ witaminy C, P i jony wapnia oraz ogólny stan odżywienia. W awitaminozie C i P wzrasta łamliwość i przepuszczalność śródbłonków naczyń, podobnie jak w stanach niedożywienia. Jony wapnia bardzo wydatnie zmniejszają przepuszczalność śródbłonków naczyniowych. Jak wielką rolę w procesie zatrzymania krwawienia odgrywa czynnik naczyniowy, świadczy fakt, że w warunkach fizjologicznych czas krwawienia jest .dwa razy krótszy od czasu krzepnięcia i wynosi 3-4 min.

VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.21_1169]
Rating: 0 (from 0 votes)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Artykuły. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*