Warto wiedzieć, że sól kamienna jest to minerał zbudowany z chlorku sodu, któru w czystej postaci zawiera także inne minerały: magnes, wapń, siarka żelazo czy cynk. Kopalnie, w których wydobywa się sól kamienną, powstały w wyniku odparowania złóż słonej wody, na przykład z oceanów. Jest to główne źródło soli na całym świecie i powstaje z niej zarówno sól kamienna, jak i sól warzona. Co jeszcze warto wiedzieć na temat zastosowań soli?
Jakie są właściwości soli kamiennej?
Wydobywana sól kamienna ma postać grubych kryształów o różnorodnych barwach. Substancje oraz pierwiastki, które są zawarte w tej soli, nadają jej naturalny odcień. W zależności od procesu przetwarzania, sól może przybierać barwę szarą, żółtą, białą, a nawet zieloną. Zazwyczaj jednak jest bezbarwna. Jeśli interesuje nas wysokiej jakości jodowana sól kamienna w warszawie możemy ją kupić. Taka sól ma wiele zastosowań. W formie przetworzonej często jest wykorzystywana w przemyśle chemicznym, natomiast forma nieoczyszczona soli kamiennej ma zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. To właśnie taką sól warto dodawać z umiarem do potraw i przetworów. Sól kamienna ma również zastosowanie do czyszczenia zabrudzeń oraz wywabiania plam. Warto również wiedzieć, że sól kamienna to niemal praktycznie czysty chlorek sodu, jaki znajdujemy na półkach sklepowych pod nazwą soli warzonej czy nieoczyszczonej soli kamiennej.
Dodatkowo sól kamienna, w odróżnieniu od soli kuchennej, nie jest poddawana procesowi ługowania. Sól kuchenna jest to natomiast sól oczyszczona, dodatkowo wzbogacona jodem oraz substancjami przeciwzbrylającymi. Ze względu na pochodzenie, a także domieszki w soli, możemy wymienić kilka jej rodzajów, na przykład sól kłodawską, himalajską czy sól indyjską. Każdy z tych rodzajów ma nieco inne właściwości, dlatego warto zagłębić się w ten temat.